Folyamatosan segíti a megye gazdálkodóinak munkáját a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal a koronavírus járvány ideje alatt is. A hatékony, minden eddigi évnél gyorsabb támogatási előleg-kifizetés jelentős mértékben hozzájárul a gazdálkodók likviditásához, és az őszi munkálatok teljeskörű, minőségi elvégzéséhez.

– Az eddigi években még sosem volt példa arra, hogy már október 16 előtt – az előlegfizetést megelőzően – támogatási határozatok érkezzenek a gazdálkodókhoz a kifizetésre váró támogatásokról – tájékoztat Kósa Ferenc László az Agrárszaktanácsadók Egyesületének (ASZATE) elnöke.

– A Kormányhivatali dolgozók feszített munkájának eredményeként november 30-ig a megye gazdálkodóinak jelentős része támogatáshoz jut. Emellett fontos megemlíteni azt is, hogy több jogcímen is történik kifizetés a gazdák számára, így biztosítva van annak a lehetősége, hogy a gazdálkodás az őszi időszakban is stabilan legyen végezhető – emeli ki Elnök Úr.

Egyesületében 40 tanácsadót segít munkájával amelynek alapja többek között a jó kapcsolat a megyei Kormányhivatal Agrár és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának munkatársaival.

– Rendszeresen találkozom a vezetőkkel, akik készségesen tájékoztatnak minket az ott folyó aktuális munkákról, így tudom, hogy a hivatal alkalmazottai a koronavírus járvány alatt is folyamatosan végezték munkájukat, hogy a szükséges ellenőrzések, adategyeztetések időben megtörténhessenek annak érdekében, hogy a gazdák problémamentesen juthassanak hozzá a 2020 évi támogatásaikhoz. Emellett az ügyfélszolgálatuk is folyamatosan üzemelt, ahol hatékonyan folyt az ügyintézés, a problémás esetek megoldása a vírusos időszak ellenére is. – mondja.

– Talán még sosem volt ennyire gazdabarát az agráriumot irányító hatósági háttér. Nem csupán a Kormányhivatali oldalról, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium részéről is folyamatos a segítségnyújtás. Felemelő élmény tapasztalni, hogy az Agrárminisztériumnak feltett kérdéseinkre folyamatosan kapunk válaszokat, ráadásul olyan válaszokat amiket hatékonyan használhatnak tanácsadóink a munkájuk során. Ennek köszönhetően első kézből értesültünk az AKG, ÖKO támogatások hosszabbításával kapcsolatos részletekről, amely lehetőséget biztosított arra, hogy a gazdálkodók ennek megfelelően alakíthassák ki az idei évi őszi vetésszerkezetet. – részletezi Elnök úr.

– Bízom benne, hogy a jelenlegi rendszer megmarad a jövőben is, hiszen a gazdálkodók piaci és időjárással szembeni kiszolgáltatottságát érdemben, a jól működő közigazgatási rendszerrel lehet mérsékelni. Sajnos a gazdálkodók jelentős részéhez még mindig nehezen jutnak el az információk, amiben nagy segítségükre vannak szaktanácsadó kollégáim, akiknek információval történő ellátása kulcsfontosságú. Ebben eddig nagyszerepe volt, a jövőben pedig még nagyobb szerepe lesz az ágazati hivatali rendszernek.

A gazdálkodóknak az új Európai Uniós költségvetési ciklus indulásával várhatóan komoly változásokkal kell szembe nézniük, amelyre időben fel kell készülniük. Ebben kiemelkedő szerepet kíván vállalni az Agrárszaktanácsadók Egyesülete a megyei és országos hatóságokkal együttműködve. – fejezi be Elnök Úr.

Agrártanácsadás